Vítejte ve vánoční říši divů – v Sasku

Vánoční svátky pro všechny smysly

Vánoční čas je v Sasku pátým ročním obdobím: staleté zvyky a vánoční tradice se tu prožívají a slaví s mimořádnou intenzitou. Je to vidět na oknech ozdobených typickými vánočními řemeslnými výrobky. Je to doslova cítit ze všech domů. Můžete to ochutnat na vánočních trzích. A uslyšíte to i na ulicích. Tuto mimořádnou, sváteční a domáckou atmosféru můžete ve vánoční říši divů – v Sasku – prostě vnímat všemi smysly.

 

„Saský kurfiřt August Silný miloval vánoční štolu a nechal 100 drážďanských pekařů upéct pro „Zeithainer Lustlager“ obří štolu o hmotnosti 1,8 tuny, která obsahovala 3.600 vajec, 326 konví mléka a 1000 kilogramů pšeničné mouky.”

Jak se poznáte pravou drážďanskou štolu

Štola je královnou vánočního cukroví. Ale skutečná císařovna pochází z Drážďan: Tradiční drážďanská štola Dresdner Christstollen je zcela jedinečná a od roku 2010 je její název chráněný. Vyrábí se výhradně ručně, bez margarínu, bez umělých konzervantů a aromat. Pomocí tohoto kontrolního seznamu můžete zjistit, zda před sebou máte skutečně originální drážďanskou vánoční štolu. Aby kulturní bohatství získalo pečeť štoly, musí obsahovat složky dané ochranným sdružením:

  • sultánky naložené v rumu
  • máslo
  • sladké a hořké mandle
  • kandovanou pomerančovou a citronovou kůru

A i tak každá štola z přibližně 110 drážďanských pekáren chutná jinak. Mohou za to jednotlivé směsi koření, které si každý podnik uchovává a tají po generace.

Náš tip: Vydejte se na Originální drážďanskou cestu za štolou s prohlídkou pekárny a návštěvou Muzea štoly s ochutnávkou v ceně!

Neunerlei: tradiční vánoční večeře o devíti chodech

Jídlo se symbolikou: Neunerlei je starý vánoční zvyk z Krušných hor. Tradiční štědrovečerní menu se tu skládá z devíti různých potravin. Ke každé z nich je přiřazena nějaká specifická symbolika – přání dobrých věcí do nového roku. Skladba jídelníčku se liší od vesnice k vesnici a od rodiny k rodině. Takové tradiční Neunerlei může vypadat například takto:

  1. Maso husy, krůty nebo králíka, které by mělo přinést štěstí a sílu.
  2. Sleďový salát se podává, aby v rodině nikdy nedošly drobné.
  3. Zelené knedlíky znamenají blahobyt.
  4. Čočka symbolizuje tělesný růst.
  5. Kysané zelí přináší dobrou úrodu.
  6. Celer slibuje potenci a plodnost.
  7. Červená řepa zaručuje krásu.
  8. Pečená jablka zajistí zdraví.
  9. A nesmí chybět chléb a sůl, jinak by mohly chybět celý rok.

Náš tip: Během adventu a Vánoc si můžete Neunerlei vychutnat při báječném posezení v mnoha útulných restauracích v Krušných horách.

Požitek bez tuku: perník

Co dělá takový perníkář? Žije v perníkovém městečku Pulsnitz mezi Budyšínem a Drážďanami a tradičním způsobem vyrábí perník – a to již od roku 1558. Název tohoto sladkého vánočního pečiva pochází z exotického koření, které se dříve shrnovalo pod jedním názvem „pepř ". Těsto slavného pulsnického perníku neobsahuje žádný tuk a před dochucením se několik měsíců skladuje, aby zrálo. Pak se okoření skořicí, kardamomem, fenyklem nebo muškátovým oříškem – a zbytek surovin zůstává pikantním tajemstvím perníku.

Náš tip: Vyzkoušejte také perník Pulsnitzer Spitzen (Pulsnické špičky) plněný marmeládou a politý čokoládou!

 

Kolébka svařeného vína

Pravděpodobně nejstarší sepsaný recept na svařené víno v Německu pochází ze saského Radebeulu. Když August Raugraf von Wackerbarth pobýval v zimě ve svém barokním zámeckém komplexu, hledal nápoj, který by mu dal zapomenout na chlad a zahřál ho na těle i na duši. Jeho důmyslný nápad přidat do bílého vína šafrán, anýz, skořici a granátové jablko a všechno dohromady zahřát, nás tak v adventním a vánočním období příjemně zahřívá už od roku 1834. (445 Zeichen)

Náš tip: Zahřejte se sklenkou svařeného vína na nejstarším vánočním trhu na světě, drážďanském Striezelmarktu!

Velkolepé herrnhutské hvězdy

Fantastické umění skládání z Horní Lužice: Všechny opravdové vánoční hvězdy pocházejí z východosaského města Herrnhut. Trojrozměrné hvězdy s 25 velkými hroty se v herrnhutské manufaktuře vyrábějí již více než 160 let. A to zásadně ručně, z papíru a lepenky. Tyto typické produkty září během adventu a Vánoc na mnoha místech po celém světě.

Náš tip: Udělejte si radost a navštivte herrnhutskou předváděcí dílnu, kde si v kutilském oddělení můžete vyzkoušet svou šikovnost!

Voňavé kužílky z Krušných hor: crottendorfské františky

Malé kužely, velký efekt: Barevné vonné kužílky z Crottendorfu v Krušných horách dokážou vykouzlit nádhernou vánoční atmosféru během pár vteřin. A také umějí bleskově přivést k životu dýmající panáčky. Už téměř 100 let se v Crottendorfu vyrábějí – stále stejným způsobem – z pryskyřice kadidlovníku, dřevěného uhlí, bramborové moučky, santalového dřeva a mouky z červeného buku speciální františky. A podle prastaré řemeslné tradice jsou ovoněné vánočními vůněmi jako jsou jedle, med nebo skořice.

Náš tip: Přivoňte si k největšímu vonnému kuželu na světě ve Zemi františků (Räucherkerzen-Land) v Crottendorfu!

Soustružené, vyřezávané, oblíbené: dřevěné umění z Krušných hor

Když v Krušných horách začala upadat tradiční těžba, mnoho horníků se začalo věnovat uměleckému zpracování dřeva: řezbářství, soustružení, obručovému soustružení, vyrábění stromečků z hoblin a vyřezávání. Tak vznikly klasické postavičky krušnohorského lidového umění, jako je páreček andělů a horník nebo tradiční obloukový svícen. Právě dřevěný obloukový svícen symbolizuje svým tvarem oblé vstupy do důlních chodeb, které bývaly ověšeny hornickými lampami. Ve městě hraček Seiffenu se pomocí starých řemeslných technik vyrábějí malá umělecká díla, jako jsou vánoční pyramidy, louskáčky na ořechy a andělští hudebníci.

Náš tip: Prohlédněte si rekordního louskáčka v prvním evropském muzeu louskáčků v Neuhausenu!